Milí členové a členky,
kromě informace o robi ze včerejška bychom Vám rádi řekli, že v BB si můžete
1) koupit nový typ moštů od družstva z Tišnovska,
2) znovu začít kupovat vína a
3) poradíme, kde nakoupit skvělou lokální, kvalitní, bio a přesto levnou zeleninu!
1) JABLEČNÝ MOŠT
100% jablečný mošt z opuštěných sadů z Tišnovska. Mošt je pasterovaný, k mání v 5 l "bag in boxech bez boxu" (=plastový pytel s uzávěrem/kohoutkem). Na pytlech najdete datum výroby – tedy moštování a pasterizace. Po otevření je jej třeba skladovat v lednici, vydrží i několik týdnů, neotevřený můžete skladovat i do léta (ale kdo by to dělal...).
Pro zájemce jsou na objednání k dispozici i pytle po 10 l. Na objednání lze domluvit i závoz nebo odběr většího objemu. V případě zájmu se ozývejte Kristýně na kris.hrubanova@gmail.com.
***
2) VÍNO
Opět budeme mít v BB ke koupi vína z malého rodinného vinařství v Mutěnicích od jednoho z našich členů Marka Zemského. Text od vinaře: Najdete je v lednici a vybírat lze z více druhů (bílé / červené / rosé / suché / polosuché / polosladké). Vína jsou vyráběna jak se snahou k šetrnosti k přírodě, tak i společnosti a vinařství stojí na třech základních principech:
LOCAL ECONOMY = snažíme se navazovat vztah s lidmi, kterým naše víno chutná a v nejlepším případě pak za vydělané peníze nakupovat služby a produkty, které nabízejí buď oni sami nebo pocházejí z lokality, ve které žijeme
ZERO WASTE = prázdné láhve od vína noste zpátky - po vymytí je znovu použijeme (nejlépe láhve od našeho vína, když se vám tam ale připlete i něco jiného, vezmeme to taky)
VEGAN FRIENDLY = v průběhu výroby vína nejsou použity žádné živočišné produkty (např. želatina pro čiření), ale výhradně přípravky na přírodní bázi
Kdybyste se někdo chtěl přijet podívat, rekreovat nebo pomoct, tak se nebojte ozvat. Není nic lepšího, než přesně vědět, co pijete, a pro nás znát lidi, kterým naše víno zpříjemňuje život.
Kontakt: Marek Zemský; 776 009 773; marek.zemsky@gmail.com; www.poddubnanskuhoru.cz
***
3) LOKÁLNÍ PRODUKTY Z IVANČIC
Snad si i pamatujete, že z Ivančic k nám zeleninu kdysi na objednávku dováželi. Z logistických důvodů tato spolupráce utichla, zeleninu v Brně však stále kupovat můžete! Text od zemědělkyně:
Máme malou rodinou farmu, na které hospodařím já, přítel a náš sedmiletý syn Honzík. Chováme ovce a kozy. Naše základní stádo čítá okolo 100 kusů, v létě i s „malými“ okolo 200 kusů. Spásáme s nimi chráněné oblasti v Jihomoravském kraji a v kraji Vysočina. Máme i vlastní chov vietnamských prasátek. Pracujeme na 20 ha orné půdy, kde pěstujeme brambory, zeleninu a obilí.
Do Brna jezdím pravidelně 1x týdně. Kdo má zájem, tak mi prosím napište na email kejt8@seznam.cz nebo zavolejte na tel.: 723 98 26 38. Do poznámky uveďte, že jste z Biobanky.
Aktuální nabídka:
Dýně:
– špagetová dýně - 22Kč/ kg
– máslová dýně - 22Kč/ kg
– dýně Marina - 22Kč/ kg dle velikosti, váha 4-11kg odrůda je dokonalá pro přípravu chutných polévek, dezertů a koláčů. Dýni možno péct nebo dusit přímo ve slupce. V Itálii se používá také na výrobu dýňových noků, dýňového rizotta a ravioli. Kromě potravinářského využití je vhodná jako efektní dekorace.
– dýně muškátová Provance - 22Kč/ kg dle velikosti, váha 6-15kg
Brambory:
– fialové brambory Valfi (fialová je slupka i dužnina)– 25Kč/ kg
– keřkovský rohlíček - 30Kč/ kg - nejlepší brambora na salát, nerozváří se
Ostatní zelenina:
– černá ředkev – 30Kč/kg
– mrkev – 20Kč/ 1 svazek (5ks)
– kadeřavá kapusta - 130Kč/ kg
– Nabízíme obilí přečištěné a vyloupané:
– špalda - 25Kč/ kg
– jednozrnka - 35Kč/ kg
– dvouzrnka - 35Kč/kg
– žito - 12Kč/ kg
– tritikále - 12Kč/ kg
– nahý ječmen - 12Kč/ kg - výborný na palačinky a lívance
– červená pšenice - 20Kč/ kg
– pšenice - 8Kč/ kg
Jehněčí maso z vlastního chovu. Ovce spásají celou pastevní sezonu trávu v chráněných oblastech.
– Celý kus – 150Kč/ kg – váha 10-15kg
– 1/2 jehněte – 155Kč/ kg
– 1/4 jehněte – 155Kč/ kg
Jehňata jsou stažená a vyvržená. Maso je ořezané na díly – kýta, plecko, žebra, páteř, krk. V balíčku jsou i vnitřnosti (játra, srdce, ledviny).
***
Za BioBanku zdraví
Martin
Webmasterka: Radka Jarušková